Houdt u van de sterke smaak van gember in uw dagelijkse thee? Is gemberthee veilig tijdens borstvoeding uw kleine engel? Stimuleert gember de aanmaak van moedermelk? Lees het hier.

Gember is een wortel die vaak rauw gebruikt wordt, in poedervorm en in gedroogde vorm. Het sterke aroma van dit kruid accentueert de smaak van uw voedsel. Al van oudsher is gember geliefd om zijn geneeskrachtige eigenschappen. Gember wordt traditioneel gebruikt voor allerlei kwalen. Dat kan u hier lezen.

In de periode dat u borstvoeding geeft kan het verbruiken van verse gember effectief uw aanmaak van moedermelk verhogen. Het verbruiken van gember in die periode is volledig veilig en heeft geen enkel nadelig gevolg voor uw baby. Indien u denkt aan gembersupplementen, praat er eerst over met uw huisarts. (1)

Waarom gember eten tijdens de borstvoeding?

Gember staat er om bekend de productie van moedermelk te stimuleren. Elementen in gember ondersteunen uw immuniteit en verminderen het risico op ontstekingen. Bovendien zal gember u helpen indien u last heeft van misselijkheid of braakneigingen.

Indien u hevig bloedverlies ondergaan heeft tijdens de geboorte van uw baby, beperk dan uw inname van gember tijdens de volgende dagen. Volgens sommige onderzoeken kan het verbruiken van rauwe gember het risico op bloedingen bij de moeder die borstvoeding geeft verhogen. (2)

Hoe verbruikt u gember tijdens de borstvoeding?

De eenvoudigste methode is het koken van wat verse gemberwortel in water. Snij enkele sneetjes van de rauwe gemberwortel en laat ze een kwartiertje trekken in het hete water. Drink daarna deze zeer eenvoudige gemberthee warm op. Of kies voor een zeer zuivere bereide gemberthee, want u heeft het al druk genoeg met de pasgeboren baby. Het allerliefst kiest u een 100% biologische versie. Wat honing bij uw gemberthee doen zal u helpen indien u verkouden bent. (3)

borstvoeding-gemberthee

Enkele beperkingen

Hoewel het drinken van gemberthee perfect veilig is voor de ruime meerderheid van jonge moeders, bestaan er zeldzame gevallen in dewelke u dit best vermijdt.

Indien u medicatie inneemt om uw bloeddruk te reguleren, tegen diabetes, bloedklonters of hart- en vaatziektes, dan kan gember de werking van uw medicamenten verminderen.

Uw baby zou allergisch kunnen blijken voor de actieve ingrediënten van de gember. Dit zal u merken aan de hand van een huidirritatie of diarree.

In deze gevallen stopt u meteen met het drinken van de gemberthee tijdens de maanden in dewelke u borstvoeding geeft.