Gingerol (of 6-Gingerol) is het voornaamste bio-actieve ingrediënt van de gemberwortel.

Gingerol is de organische verbinding die het meest verantwoordelijk is voor de scherpe smaak van de gemberwortel (Zingiber officinale). Het is een gele vloeistof. In haar zuivere toestand is het een kristallijne stof, met een laag smeltpunt.

gingerol-chemische-structuur

De chemische structuur van gingerol

De voornaamste bouwstoffen van gember zijn gingerol, shogaol en zingiberene. Ze hebben antioxidante eigenschappen. Deze helpen je te beschermen tegen hart- en vaatziekte en kanker.

  • Gingerol helpt om klachten als misselijkheid en braken te verminderen. Het is een gezonde plantaardige voedingstof. Het ondersteunt ook het ontzwellen van gewrichten.
  • Shogaol is een scherpe stof. Mee hierdoor heeft gember een scherpe smaak. Shogaol is een stof die je lichaam kan ondersteunen tegen kanker en hartaandoeningen. Er wordt ook gemeld dat shogaol pijn kan stillen en kan helpen bij door ontsteking opgezwollen gewrichten.
  • Zingiberene is een olie die, samen met gingerol, goed is voor de spijsvertering. Het geeft ook de typische frisse geur die gember kenmerkt.

Het zijn gingerol en shogaol waar van wordt verondersteld dat het de actieve bestanddelen zijn die zorgen voor een hele reeks gunstige effecten van gember op je gezondheid.

Gingerol en shogaol zorgen voor scherpe smaak

Gember heeft als specerij een vrij sterke, maar tegelijk toch zeer aangename smaak. De belangrijkste actieve ingrediënten in gember zijn de prikkelende verbindingen gingerol en shogaol.

gingerol-scherp

Gingerol heeft een score van 60.000 op de schaal van Scoville

Schaal van Scoville

De schaal van Scoville bestaat sinds 1912 en meet de scherpte van chilipeper en pittige sauzen. Een gerecht wordt door de gemiddelde Vlaming en Nederlander als scherp ervaren rond de 500-1000 Scoville-eenheden. Dat is relatief laag in vergelijking met sommige andere delen van de wereld. Het welbekende tabasco scoort 5.000 Scoville-eenheden bijvoorbeeld.

Bij het nuttigen van gember ga je in de praktijk geen zuiver gingerol (noch shogaol) verbruiken. Maar het zijn deze stoffen die de typische ietwat scherpe smaak van gember verklaren.

Recepten

Regelmatig publiceren we een nieuw recept met gember als ingrediënt. Deze recepten zijn nooit extreem pittig, noch super scherp. Ze hebben wel alle het typisch kruidige dat gember aan een recept bijdraagt. Maar nooit in een extreme dosis. U moet dus niet bang zijn dat uw gerecht zal smaken alsof u er een ganse reeks extreem scherpe pepers in gemengd heeft.

U kan trouwens elk recept zelf wat aanpassen en er iets meer, of iets minder, gember in doen. Probeer bijvoorbeeld eens ons recept voor kip met gember in een kleipan. Verschillende mensen hebben ons al verteld hoe heerlijk ze dit gerecht vinden.

Meer wetenschappelijke informatie

Voor de echte wetenschappers, hieronder nog wat informatie over gingerol als molecule (in het Engels):

  • Molecular Weight  294.38594 g/mol
  • XLogP3 2.5
  • Hydrogen Bond Donor Count 2
  • Hydrogen Bond Acceptor Count 4
  • Rotatable Bond Count 10
  • Exact Mass 294.183109 g/mol
  • Monoisotopic Mass 294.183109 g/mol
  • Topological Polar Surface Area 66.8 A^2
  • Heavy Atom Count 21
  • Formal Charge 0
  • Complexity 293
  • Isotope Atom Count 0
  • Defined Atom Stereocenter Count 1
  • Undefined Atom Stereocenter Count 0
  • Defined Bond Stereocenter Count 0
  • Undefined Bond Stereocenter Count 0
  • Covalently-Bonded Unit Count 1