Minder zout verbruiken is een heilzame keuze voor de meesten onder ons . Omdat te veel zout slecht is voor je gezondheid.

minder-zout-verbruiken1De gemiddelde Belg neemt ongeveer 9 à 11 g zout per dag op. Dat is twee à drie keer meer dan je echt nodig hebt (3 à 5 g/dag). Liefst 75 % krijg je indirect binnen via eetwaren zoals brood, kaas en verwerkte voedingsmiddelen.

Wat kunnen zijn de gevolgen hiervan voor je gezondheid zijn? Van een verhoogde bloeddruk tot hart-, vaat- en nierziekten. Daar heb je echt geen zin in. Ontdek hier enkele manieren om je eten meer smaak te geven en toch minder zout te verbruiken.

Minder zout verbruiken dankzij verse gemberminder-zout-verbruiken-gember

Verse gember heeft een bijzonder lekkere smaak. En gember doet je bovendien echt goed. Gember is propvol antioxidanten, heeft een detox effect en helpt je lichaam ontstekingen tegengaan.  Ontdek op deze site een heleboel recepten met gember als bron van inspiratie.

Extra kruiden

Kruiden als peterselie, munt, koriander, tijm en basilicum zijn heerlijke ingrediënten die je maaltijd boeiende en afwisselende smaken bezorgen. Ze hebben bovendien geen enkel negatief effect op je welzijn. Vergeet ook niet kruiden als kaneel of kurkuma (waarschijnlijk de ultieme superfood!).

Citroensap

Als je vis eet, doe er wat versgeperst citroensap op. Ook op een verse salade is dit, eventueel in combinatie met wat olijfolie, de basis van een heerlijke dressing. Nog zo’n ideetje waarmee minder zout verbruiken makkelijker wordt.

Knoflook

OK, knoflook eten bezorgt je niet meteen een frisse adem. Maar als het hele gezelschap look eet, dan kan dat echt geen kwaad. Knoflook en ajuin zijn uitstekende smaakmakers.

Geen kant-en-klare saus

minder-zout-verbruiken-sausDe bereide sauzen die je in de supermarkt koopt puilen vaak uit van het zout. Minder zout verbruiken kan snel gaan als je dergelijke voorbereide onderdelen van je maaltijd vervangt door verse kost die je zelf maakt. Probeer maar eens iets basic om te beginnen. Op basis van olijfolie, citroen en eventueel wat kruiden. Experimenteer in je keuken en minder zout verbruiken wordt gaandeweg een gezond en heerlijk plezier.