Kan je echt vermageren met gember? Gember is, vanwege zijn tamelijk unieke smaak, een vast element in een aantal keukenrecepten. Anderzijds weet u allicht al dat gember ook vele gunstige effecten op gezondheid en lichaam heeft.

vermageren-met-gember

 

Laat ons maar direct met de deur in huis vallen. Het klopt wel degelijk dat je kan vermageren met gember.

Want gember verbetert niet alleen de werking van de spijsvertering. Gember heeft ook een ‘thermogeen’ effect. Dat betekent dat gember je lichaamstemperatuur licht verhoogt en de stofwisseling (metabolisme) stimuleert. Op deze manier draagt gember bij tot een betere verbranding van vetten en calorieën.

Bovendien ervaren veel mensen sneller een voldaan gevoel wanneer ze gember toevoegen aan hun maaltijd. Ook door dit facet kan je vermageren met gember. Als je je sneller voldaan voelt, dan eet je automatische en – vooral – moeiteloos minder. Wat je kan doen is de gewoonte aannemen een gemberdrankje te nuttigen. Zo’n halfuur voor je lunch en voor je avondmaal. Zodat dit effect van sneller gevoel van verzadiging ten volle in je voordeel speelt eens je echt aan tafel zit. Als je hier een gewoonte van maakt, zal je snel waarschijnlijk nogal snel bevredigend resultaten ervaren.

vermageren-met-gember-wortel

Vermageren met gember : wetenschappelijk onderzoek

Een beperkte studie die in 2012 gepubliceerd werd in Metabolism Journal is  veelbelovend op dit vlak. Ze stellen in dat onderzoek vast dat het drinken, meteen na het ontbijt, van een warme gemberdrank die 2 gram gemberpoeder bevat, het hongergevoel tot wel 6 uur lang vermindert.

In 2014 testte de Journal of the Science and Food of Agriculture het effect van gingerol – de belangrijkste actieve component in gember – op het lichaamsgewicht bij obese ratten. Na 30 dagen werd bij die ratten een aanzienlijke vermindering in lichaamsgewicht, alsook verbeterde niveaus van leptine – het hormoon dat verzadigingsignalen naar je hersenen stuurt – en van de insuline in het bloed gemeten.

Een andere studie, die in 2013 gepubliceerd werd in de European Review for Medical and Pharmacological Sciences, vergelijkt de effecten van een gember supplement met die van Orlistat, op ratten. U kent Orlistat als molecule allicht beter vermageren-met-gember-of-allidankzij merknamen van dit vermageringsmiddel, zoals Xenical of Alli. Na vier weken, bleken gember en Orlistat een erg soortgelijke vermindering van het lichaamsgewicht teweeg te brengen. Gember verbeterde bovendien het niveau van ‘goede cholesterol’ in het bloed van de ratten.

Conclusie

Zoals steeds is het raadzaam met een arts te praten indien uw lichaamsgewicht zich in een ongezonde zone bevindt. Laat dat duidelijk zijn. Tegelijk zijn er erg veel aanduidingen dat vermageren met gember best een optie is voor gezonde mensen.

Het feit dat gember als een natuurlijke eetlustremmer werkt is hierin zeer belangrijk. Want minder goesting hebben in extra eten is veruit de aangenaamste manier om gewicht te verliezen. Gember is als natuurlijke eetlustremmer helemaal veilig en heeft geen kwalijke bijwerkingen. Bovendien is gember zo goed als calorievrij. Gember toevoegen aan een gerecht maakt je maaltijd noch zwaarder, noch vetter.

Als u wil vermageren met gember, en uw arts heeft er niets op tegen, probeer het dan zeker en laat ons weten hoe het voor u verloopt.

vermageren-met-gember-wetenschap